La celebració de TRADIFOC 2009 es va iniciar divendres 19 de juny amb el pregó que va anar a càrrec del Sr. Ramon Fontdevila i Subirana, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya. L’acte va ser presidit per Pere Prat, alcalde de Manlleu; així mateix, comptava amb la presència de persones vinculades, des de fa dècades, a les festes de Sant Joan, com Xavier Valls.
Durant aquest quart de segle ha esdevingut una realitat que, al voltant de Sant Joan, hagi estat celebrada una Festa. D’aquesta idea, Fontdevila va desenvolupar el discurs sobre l’essència de la Festa: el temps es pot separar entre “temps ordinari” i “temps extraordinari”; o sigui, aquell que es fa servir pel quotidià i aquell que és carregat d’emocions especials que el fan diferent, que el fan ser Festa. Així, la Festa permet transformar la realitat i, especialment, afavoreix que es faci a la mesura de cadascú, fent-la pròpia dins la comunitat; és així com la Festa exerceix de veritable punt de trobada de gent diversa.
Finalment, el pregó va acabar tot posant la Festa de Sant Joan, i singularitzant-la en el referent de les fogueres, com exemples de rituals oberts a tothom que permeten compartir el temps i l’espai.
Podeu veure i escoltar algunes de les paraules de Ramon Fontdevila:
L’acte va cloure amb la participació de la Coral Serpencanta, que enguany també celebra el desè aniversari. Formada per manlleuenques i manlleuencs que es dediquen al cant coral de forma amateur, aquesta agrupació va interpretar diverses cançons populars com la que podeu escoltar en aquest enregistrament audiovisual: ‘El Rossinyol’’.
Finalment, el mateix grup coral i el públic assistent van cantar l’himne nacional, Els Segadors, i es van donar per encetades les festes de TRADIFOC 2009.
Rebuda de la Flama del Canigó
La ciutat de Manlleu sol gaudir de dues visites de la Flama del Canigó. La del matí, de camí cap a altres contrades dels Països Catalans, enguany va tenir una rebuda especial i va ser envoltada per un bon nombre d’escolars; la del vespre va ser agombolada per les entitats locals que s’ocupen i vetllen per la cultura popular i tradicional.
Els escolars, protagonistes de l'encesa del matí
L’encesa matinal de la Flama ha tingut com a protagonistes els escolars de Manlleu recuperant una iniciativa que s’havia dut a terme fa uns anys.
L’acte va comptar, també, amb parlaments de les autoritats presents i la lectura del missatge de la Festa d’enguany 'Sant Joan, la flama: llengua i llibres' de Joan F. Mira. Finalment, tots els assistents i participants van cantar Els Segadors.
Vegeu un breu reportatge audiovisual de la rebuda matinal de la Flama:
La cultura tradicional i popular va destacar en la rebuda del vespre
A les 10 del vespre, puntual en la seva cita, la Flama del Canigó va tornar a fer estada a Manlleu. D
Enguany, aquest esdeveniments estava dedicat, especialment, al món de la sardana. La commemoració dels 80 anys de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca i els 10 anys des de la celebració de Manlleu Ciutat Pubilla van centrar el parlament de Josep Costa,
Vegeu un breu reportatge audiovisual de la rebuda i encesa de la Flama:
La festa va continuar amb un berenar popular amb “sucamuia” amenitzat amb l’acordió de la Guida.
I El Tradifoc va continuar el dia 26 de juny amb una audició de sardanes amb la Cobla Flama de Farners a la Plaça Fra Bernadí.Diumenge, dia 28 de juny, amb el 66è aplec de la sardana en què es va commemorar el 10è aniversari de Manlleu Ciutat Pubilla de la Sardana i del 80è aniversari de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca.